TALMIL

AKTIVITETI PRAKTIK 2 “E KRIJOJ FAKE NEWS-IN MË TË MIRË TË VITIT”

SHPJEGIMI I AKTIVITETIT

 

Përmes mediave sociale qarkullojnë shpejt gjithnjë e më shumë informacione të rreme dhe na pengojnë të formojmë një mendim realist për një çështje ose për aktualitetin. Ndonjëherë, këto lajme të rreme madje targetojnë një komunitet, ushqejnë frikën dhe urrejtjen, ose thjesht përhapim besime të rreme.

 

Për të kuptuar më mirë se si ndërtohen këto lajme të rreme, do ta vini veten në rolin e manipuluesve të lajmeve dhe do të krijoni një të tillë.

 

 

KËSHILLA PRAKTIKE

 

Përkufizim: Kur flasim për infox, lajm të rremë ose “Fake News”, flasim për lajm të fabrikuar, të falsifikuar ose të deformuar, i cili shpërndahet vullnetarisht nga individë, aktivistë ose udhëheqës (lider) politikë, me qëllim që të manipulohen qytetarët dhe të shtyhen ata që t’i pranojnë idetë e tyre ose të mashtrohen.

 

Karakteristikat e një Fake News-i të mirë :

 

  • Një temë e ndjeshme: Lajmet e rreme shpesh shpërndahen në mënyrë masive sepse trajtojnë tema sensacionale, politike, emocionale, të jashtëzakonshme ose të rrezikshme. Zakonisht, Fake News-et shfrytëzojnë frikën dhe paragjykimet tona
  • Një strukturë e mirë: Edhe nëse lajmi është i rremë, kjo nuk do të thotë se nuk është strukturuar dhe ndërtuar mirë me argumente (false)
  • Një titull i mirë : Kjo është shumë e rëndësishme pasi, shpesh është lajmi ai që i shtyn njerëzit të klikojnë ose të shikojnë artikullin ose postimin në fjalë
  • Një pamje e mirë: Artikujt dhe lajmet në përgjithësi, qoftë të vërtetë apo të rremë, ‘godasin’ më shumë mendjen dhe mbahen mend më lehtë nëse shoqërohen nga një imazh, një fotografi ose një video.
  • Shpërndarja: Që Fake News-i të jetë efektiv duhet të shpërndahet në disa rrjete sociale (Twitter për informacione të rreme politike, Facebook për Fake News-at sensacionale, Instagram për fotot dhe videot të falsifikuara, etj.)

 

 

TANI ËSHTË RADHA E JUAJ!

 

1: Zgjidhni një temë tërheqëse – Zgjedhja e temës do të ketë rëndësi shumë në përcaktimin e impaktit të postimit / artikullit tuaj. Mos hezitoni të filloni nga një temë e përgjithshme dhe pastaj të përsosni kërkimin tuaj.

Shembull : shëndeti => mjekësia => efektet e rrezeve dhe valëve në trupin e njeriut

 

2: Gjeni një titull “goditës”- Ai duhet të përmbledhë informacionin kryesor dhe njëkohësisht të nxisë kureshtjen.

Shembull: “Një mjek kinez ringjall një pacient duke përdorur rrezet gama”

 

3: Renditni disa argumente për të mbështetur / pasuruar “Fake News”-in tuaj – Renditja e argumenteve do të ndihmojë në përpilimin dhe prodhimin e Fake News-it. Për ta bërë këtë ju mund të përdorni teknika të ndryshme të manipulimit të informacionit: Dekontekstualizoni informacionin ose një kuotë / Krijoni një dëshmi të rreme / Bëni lidhje që nuk ekzistojnë midis ngjarjeve ose fakteve reale / …

Shembull: 1. Përkufizimi i rrezeve gama 2. Mundësia e riaktivizimit të zemrës së një pacienti me arrest kardiak 3. Përdorimi i rrezeve gama për terapi (radioterapi dhe radiokirurgji) 4. Përdorimi i një kuote të dekontekstualizuar 5. Dëshmia e rreme e një mjeku kinez 6. Etj.

 

4: Shkruani Fake News-in tuaj – Për ta shkruar lajmin e rremë ju mund të ndiqni dhe të zhvilloni argumentet që keni renditur më parë. Sa i përket stilit të të shkruarit, më mirë imitoni artikuj gazetareskë ose shkencorë për ta bërë Fake News-in tuaj të duket i besueshëm, por mos harroni se qëllimi mbetet që t’i bindni lexuesit.

 

5: Zgjidhni një ilustrim – Zgjidhni një imazh që e përmbledh lajmin tuaj të rremë në mënyrë sa më efektive dhe në mënyrë që të jetë mbresëlënës te individet.

 

Shembull :

 

6: Krahasoni Fake News-in tuaj: Tani që e keni kryer lajmin tuaj të rremë, mund t’ia tregoni metodën miqve tuaj dhe krahasoni rezultatet tuaja (kush e ka Fake News-in më të besueshëm? Më origjinalin? Më qesharakun? Etj.). Ju madje mund të provoni t’i mashtroni miqtë tuaj, por kujdes, ua kujtoni gjithsesi atyre se ky është një ushtrim për të mësuar të njohësh më mirë këtë teknikë manipulimi dhe për t’i zbuluar lajmet e rreme. Nëse keni qenë i suksesshëm, dijeni se ka mijëra njerëz të tjerë që mund t’ju dërgojnë lajme të rreme çdo ditë, dhe ata nuk janë miqtë tuaj.