TALMIL

AKTIVITETI PRAKTIK 1 “Verifikoj besueshmërinë e një faqeje web-i lajmesh”

SHPJEGIMI I AKTIVITETIT

 

Me rritjen e numrit të faqeve web, nuk është e lehtë gjithmonë të dallohen faqet që përmbajnë informacione të vërteta e të verifikuara, me interes për publikun dhe me burime të shfaqura, nga faqet web që përhapin informacione të rreme sensacionale. Këto faqe, që shpesh janë krijuar nga zhvillues profesionistë të rrjetit, duken gjithnjë e më shumë si faqe të vërteta informacioni (kanë cilësi grafike, funksionalitete, etj.).

 

Megjithatë, më shumë vëmendje është gjithmonë e mundur që të kontrolloni besueshmërinë e një faqeje web dhe ne do t’ju tregojmë hap pas hapi si të veproni!

 

 

KËSHILLA PRAKTIKE

 

Etapa 1: Klikoni në tab-et «legal mentions» ose «about»:

 

Zakonisht, ato mundësojnë identifikimin e llojit të faqes web që konsultohet dhe sigurimin e informacionit thelbësor për natyrën e faqes web, përkatësinë, subjektin juridik me të cilin lidhet, qarkullimin financiar, datën e krijimit etj… Sa më shumë që këto tab-e të jenë të dukshme, të lehta për t’u përdorur dhe të pasura me informacion të saktë, aq më e besueshme mund të jetë faqja web.

 

Paralajmërim: Kini kujdes! Në një faqe komerciale, të dhënat ligjore janë thjesht të detyrueshme. S’ka njoftim ligjor, s’ka blerje!

 

Etapa 2: Verifikimi i identitetit dhe i besueshmërisë së redaktorëve të faqes web:

 

Pasi të konsultohen tab-et «legal mentions» dhe “about“, duhet të jeni në gjendje të gjeni lehtë kush është (janë) autori(ët) e faqes web. Tab-et “Kush jemi ne” ose “Kontakte” janë për këtë punë. Nëse nuk i gjeni këto tab-e dhe nëse ky hap ju duket i ndërlikuar, kjo është shenjë e keqe: Autorët e një faqeje web të besueshme nuk kanë asnjë arsye për t’u fshehur! Dhe nëse arrini të gjeni identitetin e kontribuesve të cituar dhe doni të verifikoni identitetin e tyre, mund të bëni një hulumtim të vogël mbi ta për të verifikuar vetë nëse janë me të vërtetë të ligjshëm për të dhënë një informacion ose për të analizuar një temë (gazetarë, ekspertë, shkencëtarë, …).

 

Etapa 3: Shkoni deri te burimet e informacionit: Pastaj pyesni veten nëse i shfaq burimet e saj kjo faqe web? A mund të gjurmohet prejardhja e informacionit të publikuar nga faqja? Sa më shumë citohen dhe njihen burimet, aq më shumë mbështetet dhe është i besueshëm informacioni i transmetuar në publikimet e faqes.

 

Etapa 4: Analizoni mënyrën se si është prezantuar informacioni: Kjo etapë kërkon t’i kushtoni pak më shumë vëmendje përmbajtjes dhe të tregoni distancim dhe mendim kritik duke i bërë vetes këto pyetje: A prezantohet informacioni në mënyrë të ekuilibruar? A e pasqyrojnë titujt përmbajtjen e artikujve? A paraqet faqja informacione faktike apo opinione? A është i matur toni i përgjithshëm i faqes web? A pranon kundërshtime dhe diversitet të pikëpamjeve?

 

Etapa 5: Jini të vëmendshëm në hartën grafike dhe në drejtshkrim: Kjo është gjithnjë e më pak e lehtë pasi, dallimi midis një faqeje web të vërtetë dhe një faqeje të krijuar në një fabrikë të lajmeve të rreme është gjithnjë e më e vështirë, por kjo këshillë mund t’ju ndihmojë në raste të caktuara: nëse grafizmi i i faqes web lë për të dëshiruar dhe nëse artikujt janë plot me gabime drejtshkrimore, kjo shpesh tregon për një cilësi të dobët të informacionit. Në internet, përmbajtja dhe forma janë të lidhura!

 

Etapa 6: Mundohuni të lini një koment në faqen web: Në shumicën e faqeve profesionale të informacionit është e mundur të lini një koment për të dhënë mendimin tuaj mbi përmbajtjen e një artikulli. Nëse nuk mund ta gjeni këtë funksion, kjo është për shkak se autorët e faqes nuk janë vërtetë të hapur për kritika, debate dhe kundërshtime e kjo nuk është shenjë e mirë! Në fakt, kur transmetoni lajme të rreme ose teori konspirative, nuk dëshironi të demaskoheni!

Etapa 7: Kontrolloni protokolin https : ! Brenda mundësive, për t’u mbrojtur nga çdo mashtrim në internet, sigurohuni që HTTPS të jetë prezent, sepse i mundëson vizitorit të verifikojë identitetin e faqes webqë po përdor, falë një HYPERLINK “https://fr.wikipedia.org/wiki/Certificat_%C3%A9lectronique”certifikate autentifikimi të lëshuar nga një autoritet i njohur dhe që ka reputacionin e të qenit i besueshëm. Do ta gjeni lehtë në vendin e parë në shiritin e kërkimit. Nëse shkurtesa https nuk shfaqet, ndoshta është më mirë të mos futeni në këtë faqe web!

 

Etapa 8: Përdorni WHOIS: Dhe në fund, nëse dëshironi të jeni të shpejtë dhe efikasë, ekziston faqja web WHOIS, fjalë për fjalë “Kush është”, në anglisht. Në faqen kryesore të saj, ju thjesht duhet të kopjoni dhe ngjisni adresën URL të faqes për të cilën bëhet kjo pyetje dhe, për disa sekonda do të jeni në gjendje të grumbulloni të gjithë informacionin e dobishëm për këtë faqe web.

 

 

TANI ËSHTË RADHA E JUAJ !

 

Tabela për të verifikuar besueshmërinë e një faqeje web:

 

Për t’i zbatuar me lehtësi këto këshilla kur lundroni në internet, në vazhdim jepet një tabelë që do t’ju ndihmojë të vlerësoni besueshmërinë e një faqeje web. Sa më i lartë të jetë vlerësimi i faqes web, aq më e besueshme dhe cilësore do të jetë ajo!

 

Emri i faqes web:

____________________________________________________

Adresa e faqes web:

____________________________________________________

 

 

0/20

Mund t’i gjej lehtë këto informacione në faqen web:

– Zhvilluesit

– Datën e zhvillimit

– Një prezantim të ekipit dhe të projektit

– Informacione financiare dhe ligjore

+3

Kontribuesit e faqes web janë legjitimë për të më informuar për temën që diskutojnë: A janë ata gazetarë apo specialistë të njohur?

+3

Autorët citojnë burime të shumta dhe unë mund t’u qasem lehtë dhe t’i verifikoj

+3

Mund të komentoj lehtë: për t’u shprehur, për të dhënë mendimin tim mbi një artikull

+2

Në faqen web nuk ka gabime drejtshkrimore

+2

Autorët i nuancojnë mendimet e tyre, jepen këndvështrime të ndryshme

+2

Kam mundur të gjej në WHOIS informacione për këtë faqe web

+3

Disa linqe janë të vjetëruara

– 2

Më kërkohet tepër shpejt që t’i bashkohem një grupi, një organizate, një partie politike ose më kërkohet që të bëj blerje

 

-3

Nota

__/20