TALMIL

8 – КАКО СЕ ШИРИ ГОВОРОТ НА ОМРАЗА ВО МЕДИУМИТЕ?

КЛУЧНИ ПОИМИ

 

Она што се нарекува говор на омраза е израз на омраза што може да има форма на реченица, текст, звук, слика или видео со кое се изразува отфрлање, омраза или страв од другиот, и што ќе ги навреди насочените луѓе, со што ќе се охрабри да развијат чувство на омраза.

 

Кога овој израз е направен во јавноста, тоа може да ги натера сведоците на овој говор, да чувствуваат омраза кон едните или другите, да изберат страна, а понекогаш и да поттикнат повторно изразување на омраза со слично ниво на насилство или влошено поради ефект на толпа. Ова се нарекува поттикнување на омраза.

 

Обично, онлајн говорите на омраза го стигматизираат потеклото, бојата на кожата, полот, сексуалната ориентација, верската припадност или погледот кон светот на едно малцинство, со цел да се генерира непријателство и дискриминација околу него. Интернетот и социјалните мрежи придонесуваат за масовно ширење на овие говори на омраза преку отсуство на директна конфронтација (виртуелен свет). Покрај тоа, онлајн содржините на омраза добиваат поголемо внимание и се шират повеќе.

 

Основани врз предрасуди, страв и лажни верувања, овие содржини, заедно со отсуството на критичкото размислување, доведуваат до сè понасилни говори, истакнувајќи постоење на заедница на жртвеното јагне, одговорна и виновна, а потоа хранејќи ги амалгамите и чувството на параноја. Лажните информации што кружат на социјалните мрежи играат голема улога во ширењето на овие говори со омраза и насилство.

 


КОНКРЕТЕН СЛУЧАЈ

 

Во 2019 година, во Босна и Херцеговина, скоро сите медиуми преземена гласина која кружи на социјалните мрежи : “„Мигранти, наводно, нападнале малолетник во близина на станицата во Сараево“.Сепак, истрагата на Сараевската полиција покажа дека гласината била манипулација со информации од страна на злонамерни лица, со цел поттикнување на омраза кон мигрантската заедница присутна во земјата. Одредени луѓе, почнувајќи од таткото на жртвата, рекоа дека нападот го извршиле мигранти, иако им било невозможно да знаат за тоа, со што се проширила гласината.

 

Овој лажен говор на омраза прв пат се појави кога една од најпосетуваните веб-страници во земјата, Klix.ba, најави за наводниот напад на 17-годишен млад човек во Сараево од страна на мигранти. Оваа најава беше илустрирана со фотографија на која се гледа претепана личност во мрачен премин. Сепак, по истрагата, полицијата не само што утврдила дека нападот не го извршиле “мигранти“, туку дека не се случило ниту на местото кое веб-страницата првично го навела, во близина на железничката станица.

 

Оваа стигматизација на мигрантите преку лажни вести е честа појава на Балканот и може да се најде во весниците, како и на социјалните медиуми.