TALMIL

ПРАКТИЧНА АКТИВНОСТ 2 “ЈА СОЗДАВАМ НАЈДОБРАТА ЛАЖНА ВЕСТ НА ГОДИНАТА”

ОБЈАСНУВАЊЕ НА АКТИВНОСТ

 

Со социјалните мрежи, се повеќе и повеќе лажни информации циркулираат брзо и нẻ спречуваат да формираме реално мислење за некое прашање или за вести. Понекогаш, овие лажни информации дури се насочени кон некоја заедница, поттикнуваат страв и омраза или едноставно шират лажни верувања.

 

Со цел подобро да се разбере како се конструирани овие “Лажни вести“, ќе можете да се ставите на местото на манипулаторите со информации и самите вие да создадете една.

 

 

ПРАКТИЧНИ СОВЕТИ

 

Дефиниција: Кога зборуваме за лажна вест (инфокс), лажни информации или „Лажни вести“ (Fake News), тоа се информации измислени, лажирани или искривени, намерно објавени од поединци, активисти или политички лидери, со цел да се манипулира со граѓаните и да ги натераат да се придружуваат до нивите идеи или да ги измамат.

 

Карактеристиките на една добра Лажна Вест:

 

  • Чувстителна тема: Лажните информации честопати масовно се споделуваат бидејќи опфаќаат сензационални, политички, емотивни, извонредни и опасни теми. Обично Лажните вести играат врз нашите стравови и предрасуди.
  • Добра структура: Дури и ако информациите се лажни, тоа не значи дека не се структурирани и добро конструирани со аргументи (лажни).

 

Добар наслов: Ова е многу важно бидејќи честопати ова ги тера луѓето да кликнат или да ја видат предметната статија или објава.

 

Добар визуелен напис: Написите и информациите воопшто, без оглед дали се вистинити или лажни, се повпечатливи и лесни за помнење ако се придружени со слика, фотографија или видео.

 

-Објава: За Лажните Вести да бидат ефективни, тие мора да се емитуваат на неколку социјални мрежи (Твитер за лажни политички информации, Фејсбук за сензационални лажни вести, Инстаграм за лажни фотографии и видеа итн.)

 

 

СЕГА Е НА ВАС !

 

1 : Да се избере привлечна тема – Вашиот избор на тема во голема мера ќе го одреди влијанието на вашиот пост / напис. Не двоумете се да започнете од општа тема и потоа да го насочите пребарувањето.

 

Пример :Здравјето => медицина => Влијанието на зраците и брановите врз човечкото тело

 

2 : Да се најде ударен наслов – Истовремено треба да се резимира главната информација и да се потикне љубопитноста.

 

Пример : “Еден кинески доктор воскреснува пациент благодарение на гама зраците”

 

3 : Наведете неколку аргументи за поддршка / збогатување на вашата “Лажна вест“ – Наведете ги вашите аргументи кои ќе помогнат во пишувањето и изработката на вашата лажна вест. За да го направите ова, можете да користите различни техники за манипулација со информации: Да се извади од контекст информацијата или цитатот / Да се креира лажно сведоштво / да се создадат врски кои не постојат помеѓу настани или вистински факти /…

 

Пример: 1. Дефиниција на гама зраците 2. Можност да се направи да проработи срцето на пациент чие срце престанало да работи 3. Употреба на гама зрази за медицински цели (радиотерапија и радиохирургија) 4. Употреба на цитат вон контекст 5. Лажно сведоштво на кинески лекар 6. Итн.

 

4 : Напишете ваша лажна вест – за пишувањето можете да ги следите и развивате аргументите што претходно ги набројавте. Што се однесува до стилот на пишување, најдобро е да се имитираат новинарски или научни написи за да вашата лажна вест биде веродостојна, но запомнете дека целта е да ги убедите читателите.

 

5 : Изберете илустрација -. Треба да изберете визуелна слика која ги сумира вашите лажни вести што е можно поефективно, и која им остава впечаток на поединците.

 

 

6 : Споредете ја вашата лажна веста: Сега кога лажната вест е завршена, можете да им го дадете методот на вашите пријатели и да ги споредувате резултатите (кој ја има најверодостојната лажна вест? Најоригиналната? Најсмешната? Итн.). Може дури да се обидете да ги измамите вашите пријатели, но бидете внимателни, морате да ги потсетите дека ова е вежба за да научите подобро да ја препознаете оваа техника на манипулација и подобро да откриете лажни информации. Ако сте биле успешни, кажете си дека има илјадници други луѓе кои можеби ви испраќаат лажни информации секој ден, а не се ваши пријатели.